tisdag 26 mars 2019

Föreningen Norden 100 år

Söndagen den 24 mars var vi på
NORDISKT GÄSTABUD
i Odd Fellow-huset i Nyköping.


(De kursiverade texterna nedan har jag hämtat från i huvudsak Föreningen Nordens material på nätet.)
Det nordiska gästabudet är en nordisk fest med mat och underhållning i fokus som firas i anknytning till Nordens Dag 23 mars, dagen då grunden för det officiella nordiska samarbetet, Helsingforsavtalet, undertecknades. Dagen firas i hela Norden och vi i föreningen Norden i Sverige vill särskilt uppmärksamma att Finland firar 100 år.
Inte visste jag att Föreningen Norden hade så många medlemmar i Nyköping.
Den stora matsalen i Odd Fellow-huset var fullsatt av Nordensympatisörer, dock mest äldre. Marita och jag blev medlemmar för drygt 2 år sedan då vi deltog i en studiecirkel om S:t Olofsleden för att planera en så kallade pilgrimsvandring på den. Tyvärr blev den inställd, men vi stannade kvar som medlemmar. 
Sedan vi frossat på den goda buffén och lyssnat på tal av Föreningen Nordens ordförande i Nyköping och ordföranden i Nyköpings Hembygdsförening (som var medarrangör) blev det ett intressant föredrag om och rundvandring i det stora Odd Fellow-huset med "skolmannen" Göran Hedin som guide. 
Göran Hedin i den höga logesalen med fondmålning av John Bauer.
På 1950-talet var min familj hemma i Bodafors med i Föreningen Norden och i dess regi besökte vi många gånger en lantbrukarfamilj, som bodde i vänorten Helsinge i Danmark. De gästade även oss. 

En sommar liftade jag tillsammans med sonen i familjen genom Tyskland och besökte då även Berlin.

Vad är Norden?
Norden är namnet på området i norra Europa som består av länderna Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt de självstyrande områdena Åland (tillhör Finland), Färöarna och Grönland (tillhör Danmark). Dessa fem stater och tre självstyrande områden är alla medlemmar i Nordiska rådet. Grönland hör geografiskt till Nordamerika, men ingår då landet är en självstyrande del av det Danmark. Den norska ögruppen Svalbard och ön Jan Mayen saknar självstyrelse och är istället reguljära delar av Norge och räknas därmed till Norden.
De nordiska länderna binds samman av en gemensam historia, ett likartat samhällssystem och de nordiska språken. För 1000 år sedan - Vikingatiden - talade människorna i Norden ungefär samma språk. Till de nordiska språken hör danska, svenska, norska, isländska och färöiska. Finskan skiljer sig från dessa och hör till den finsk-ugriska språkgruppen. Även grönländskan skiljer sig, då det är ett eskimåisk-aleutiskt språk. Antal talare i nordiska språk är cirka 20 000 000. De nordiska språken tillhör de indoeuropeiska språken och närmare gruppen germanska språk.

Samtidigt som den svenska demokratin firar hundra år firar föreningen Norden i Sverige sitt bildande. För hundra år sedan startade det moderna nordiska samarbetet med ideella krafter föreningen Norden i Sverige, Norge och Danmark.

Det politiska nordiska samarbetet är under förändring. De kanske mest märkbara framstegen inom det nordiska samarbetet ägde rum för över 50 år sedan (passfriheten och den gemensamma arbetsmarknaden). Idag har det officiella nordiska samarbetet minskat i betydelse, i skuggan av EU, eftersom EU:s beslut om ekonomisk integration och militärt och utrikespolitiskt samarbete syftar längre än det nordiska samarbetet klarade av. Detta på grund av tre av ländernas NATO-medlemskap och Finlands komplicerade relationer österut. EU:s beslut väger också tyngre än de beslut som fattas av Nordiska rådet och de tre EU-länderna Danmark, Finland och Sverige inriktar sina samarbeten idag mer åt EU än mot Nordiska rådet.

Det nordiska samarbetet är ju inget nytt. Redan 1397 bildades Kalmarunionen av nio nordiska länder, vilken dock Sverige med Gustav Vasa lämnade den 6 juni 1523.
Europakartan hade nog sett annorlunda ut idag om det nordiska samarbetet varit stabilt in på 1900-talet.

Hur skulle då den nordiska "unionsflaggan" sett ut?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar