måndag 13 maj 2019

Jordärtskockor och Smultronvisslare

Idag var det dags att sätta den förgrodda potatisen. Vi satte tre olika sorter: Två tidiga sorter Magda och Rocket samt vanlig matpotatis som hade groddar (ålar), eftersom vi glömt dem i kylskåpet.
Men först tog Marita upp de tio plantorna jordärtskockor som övervintrat i jorden. Skockan innehåller sockerarten inulin, som dels gör att den tål vinterns kyla och dels skapar gaser i magen när  man ätit den. Vi återplanterade direkt 10 st samt borstade och kokade resten tills de blivit lagom mjuka. Spadet tog vi tillvara för att användas i jordärtskocksoppa. Skockorna kylde vi ned med kallt vatten för att kunna hålla dem i handen när vi enkelt tog bort skalet med en liten kniv. Sedan frös vi dem för att använda i soppa eller gratäng. I morgon tillagar vi soppan och njuter av den med knaprig bacon.

Sedan planterade Marita potatisen.

Vi har en buske med puktörne och den har precis börjat blomma. På en liten kvist fick jag syn på en liten fjäril, kanske 15 mm stor - dvs liten. Jag lyckades fotografera den med mobilen. Jag visste inte vad  den heter, utan lade ut den på gruppen "Vilken fjäril" på Facebook. Ganska snart förklarade Jenny R att det var Smultronvisslare. Tänk vilka härliga namn det finns!  På latin heter den Pyrgus malvae.


Tänk vilka detaljer som mobilen avslöjar som inte ögat kan uppfatta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar