torsdag 16 maj 2019

Utflykt till Ringsö

Årets första tur ut i skärgården går till Ringsö. Där ska vi - Sunny Hill (jag & Marita) och Ecobear (Björn) - ordna event = träffar för geocachare 8 och 9 juni. Avsikten är att träffa Nils Kjellberg på Ringsö. Han ska berätta om Ringsös historia från 12 000 år sedan, när inlandsisen drog sig norrut och de högsta delarna på Ringsö kom upp ur havet, fram till våra dagar med skärgårdens nästan totala avfolkning.
Vi åker med Ebbe som kör för Skärdgårdstrafiken. 
Vi går iland på bryggan vid Hummelvik, där Nils redan på bryggan börjar berätta om livet i skärgården då och nu. Han har ett fantastiskt minne och har hur mycket som helst att berätta om vilka som levt och verkat på de olika öarna. Vi hittar många beröringspunkter och gemensamma bekanta!
Uppe i stugan har Nils´ 90-åriga mor Bitte förberett lunch. Vid köksbordet bjuds vi på kokt potatis med inlagd sill och gräddfil. 

Nils tar oss sedan med till sitt museum, där han under många samlat gamla bruksföremål från olika skärgårdshemman. Ibland har han räddat omoderna redskap från sopkontainern.

Han visar den sele som fiskaren har på sig, när han vintertid drar not genom isen. Precis samma sak såg vi i tisdags på Marmorbruksmuseet i Kolmården!
Noten fästes i träkroken.

På kängorna fäster fiskaren sådana här broddar för att ta spjärn mot isen, när han ska dra noten.
Här håller Nils i en belysningsanordning. Den består av ett järngaller där vedträn ska brinna när man fiskar under sena vinterkvällar.

Detta är ett ljuster för att  fånga ål med.
Efter 2 intressant timmar med Nils börjar vi vandringen söderut på ön. Vi ska plocka av de geocachar, som finns på Ringsö. Det är ju fram för dessa som lockar hit deltagarna. 


Vi letade efter och hittade cachen Ringsö-En sten
Det blev cache nr 2500 sedan vi tog den första den 12 april 2008.

Här signerar Björn dagens Ringsö-En sten. Den ligger bland stenarna under en en-buske.


Vi går förbi bryggan vid Kullbo.
På långt håll får vi syn på dovhjortarna, som går vilda omkring på hela ön. Det var Bitte som för många år sedan tog hand om dovhjortar, som skulle ha avlivats på någon djur om inte hon tog hand om dem.
Med kamerans zoom 8X får jag denna bild, innan de strax försvinner upp i skogen.

Som påtagligt minne från dagens utflykt till Ringsö tar jag med detta dovhjortshorn hem.
När vi kommer hit med geocacharna den 8 juni vet vi att de både får intressanta berättelser om människorna och livet i skärgården och en välsmakande lunch med bland att grillad hjortkorv.
Målet med utflykten har uppnåtts med råge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar