onsdag 16 oktober 2019

Aktiva Seniorer Nyköping-Oxelösund 20 år

Förbundet Aktiva Seniorer (FAS) är en ideell organisation med syfte att främja seniorers kulturella och andra gemensamma intressen. Förbundet är riksomfattande och bygger på lokala föreningar. För närvarande finns det omkring 50 föreningar med tillsammans 20 000 medlemmar. Vi bygger vår verksamhet på medlemmarnas kunskap och engagemang. Vi är religiöst, partipolitiskt och pensionärsfackligt obundna.
(Från Aktiva Seniorers hemsida)

Vi i Nyköping & Oxelösund firade den 15 oktober vårt 20-årsjubileum i Odd Fellowhuset. (Arkitekten var Ragnar Östberg.)
{Texterna nedan är min högst privata och förenklade syn på Nyköping och dessa historia.}
Efter lite mingel fick vi lyssna till Per Karlsten som gjorde en livfull resumé av Nyköpings historia. Det passade bra med hänsyn till vårt jubileum.
Aktiva Seniorers omfattande program består mest av föredrag och ofta långa och intressanta dagsutflykter.
 Redan på 1200-talet hade Nyköping sina två kyrkor - Nicolai och All Helgona. Det var dock med Nyköpings Gästabud 1317 som staden blev känd. Denna begivenhet, som slutade med att kung Birger kastade sin bröder Erik och Valdemar i brunnen på Nyköpings hus, där de omkom, vilket nu används i marknadsföringen av Nyköping. Det handlade ju om den svenska kungakronan! Inget är nytt under solen: MAKTKAMP!
Temat är Gustav Vasas sladdbarn Karl, som blev hertig av Södermanland och sedan Karl IX, och hur denne framsynte kung  utvecklade Nyköping med omnejd. Med hjälp av yrkeskunnigt folk - bl a valloner - från kontinenten och malm och kol från trakten blev Sverige rikt och stort tack vare tillverkning och export av krut, järn och kanoner. Han bäddade därmed för Sverige som stormakt.
(Bilderna nedan från Pers bildspel)
En kung måste ju bo ståndsmässigt så han byggde på Vasa-borgen till ett fantastiskt renässansslott, där han lät roa sig tillsammans med hovet och en massa gäster - vilket imponerade!
Nyköpings Hus


 Karl IX fick sonen Gustav som blev Gustav II Adolf som 16-åring. Han var en mycket välbildad man och med hjälp av Axel Oxenstierna omformade han landets regering, och med ett flertal innovationer omvandlade han den svenska armén till Europas mest moderna, vältränade och fruktade.
Erik Dahlbergs kopparstick: Nicopia i Suecia antiqua.


Träbebyggelsen drabbades av brand 1632 och den 1 juli 1665. Då förstördes stadens båda kyrkor samt alla broar. Hela Vasatidens pompa förstördes samtidigt i Södermanlands största eldkatastrof. 
 Efter anfallet av en rysk galärflotta den 24 juli 1719 brändes nästan hela staden ned i en hämndaktion efter Karl XII-s härjningar i Ryssland. Det hann Per dock ej berätta om.

Vi serverades sedan en god supé då vi närmare 60 medlemmar kunde umgås och prata. 
Föredragshållaren Per med vår duktiga ordförande Margaretha Bengtsson.
Efter maten gick vi upp till den fina ordenssalen, där John Bauers stora väggmålning Den Helige Martin dominerar ena fondväggen.
 På den andra kortsidan finns orgeln med en inskription under.
På frisen står det:
 … man ska besöka de sjuka, hjälpa de nödställda, begrava de döda och uppfostra de föräldralösa!
Under John Bauer-målningen finns detta öga!
Ser ut att se allt!


VÄNSKAP, KÄRLEK och SANNING




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar