fredag 26 februari 2021

VACCINATION

Idag fredag den 26 februari 2021 var det den efterlängtade Dagen V, som i Vaccination!
Jag och Marita fick för en vecka sedan brev från Vårdcentralen med tid för COVID19-vaccination. Det var inga köer utanför VC och efter koll att vi fyllt i hälsodeklarationsblanketten och att vi var friska fick vi gå in till distriktsköterskan som stod beredd med sprutan. Sticket gick på nolltid och det kändes inte heller.

När vi lämnade lokalen fick vi med oss Vaccinationskortet som bevis.
Om exakt 4 veckor fredagen den 26 mars har vi tid för den andra sprutan.
Om ytterligare 2 veckor anses vi vara trygga när vi träffar andra människor. Det är ju speciellt våra barn och barnbarn som vi längtar efter.  

Vaccin kommer från det franska ordet vacca, som betyder ko. Den engelske läkaren Jenner noterade att mjölkerskor inte drabbades av den mycket dödliga sjukdomen smittkoppor. Det berodde att de hade smittats av kokoppor från sina kossor. Den 14 maj 1796 gav Jenner sekret från kokoppor till en pojke som han senare infekterade med smittkoppssekret. Som Jenner trodde, och hade hoppats, blev pojken inte sjuk, eftersom han blivit immun tack vare antikropparna  som bildats mot kokoppsviruset. Jenner visste inget om virus. Sedan 1980 är smittkopporna utrotade från jordens yta.
På detta sätt överförs virus från djur till människor, vilket blir allt vanligare i takt med människan t ex avverkar regnskogar för att få mer odlingsjord, samtidigt som livsutrymmet minskar för regnskogens djur, vilka då kommer i kontakt med tamdjuren som sprider viruset till människan. 


1 kommentar:

  1. Grattis! Ni är lyckligt lottade. Jag har fått ett brev från Regionen, som säger att under perioden mars - maj så hör de av sig. Den som lever får se.

    SvaraRadera