lördag 6 november 2021

Vandring i naturreservatet Örstigsnäs

Denna All Helgonadag sken solen redan på morgonen. Jag ringde vännen och geocacharen Björn som gärna ville följa med ut på en vandring. Vi hämtade honom och åkte till parkeringen vid naturreservatet Örstigsnäs, som bildades 1 jan 2021.
Skansundet är platsen där Stadsfjärden/Sjösafjärden möter Östersjön. Elaka fiender måste passera Skanssundet för att kunna anfalla Nyköping, vilket också skedde under "rysshärjningarna" sommaren 1719.

Björn har berättat att geocacharen Gula jackan lagt ut några roliga cachar i anslutning till Sörmlandsledens rödmarkerade rundslinga 44:1.
Här finns vi alla tre med på bilden. Marita bär på Bamse.
Björn och jag klarar oss numera inte utan stavarna i terrängen.

"Uppdrag Örstig - Basen" är den första cachen vi börjar leta efter. Den var inte så svår när vi väl kom fram till platsen. På en tallstam var denna trälåda fastspänd. På taket stod några 'soldater' och inuti diverse stridsfordon. Den lilla cachen var lurigt gömd, men som erfarna geocachare så hittade vi den snart och kunde signera den lilla loggremsan. Vi tackade och gav cachen en välförtjänt favoritpoäng för en rolig cache! Cachens ID-nummer står på insidan av luckan.

Nästa cache hette "Uppdrag Örstig - Binäring". Cachen består av en burk med kodlås. Hur skulle vi få tag på koden? I cachebeskrivningen förekom ett binärt tal av typen 110100101. Med hjälp av mobilen kunde vi översätta detta binära tal till ett 3-siffrigt tal, som vi vred in på låset så att vi kom åt loggremsan. Även denna fick en FP.
Varför heter cachen "binäring"? Fundera på det!
Nästa cache hette "Uppdrag Örstig - Sista basen". 
Vi kom fram till platsen och vi såg cachen, som satt 5 m upp i en tall.
Marita försöker klättra upp.

Det är en plastkråka med cachen i näbben. Den sitter dock för högt upp, så vi får komma igen när vi har barnbarn på besök.

När vi varit ute i cirka 1½ timme så vi började vandringen tillbaka till bilen. Stigen vi gått hade bitvis varit svår och lerig att gå så vi gick i stället över maderna tillbaka. Men det var inte så mycket bättre för vattenståndet var för tillfället högt.
Här går vi utmed Skanssundet där Hasselö syns till vänster.
Vi passerar några upplagda roddbåtar.
Vi passerar även denna byggnad. Den kallas 'Örnnästet' för den har byggts och använts av ornitologer, dvs fågelskådare, när de spanat på bland annat havsörn. Luckorna kan öppnas som på en adventskalender. I öppningarna finns gröna konformade plastdukar med ett hål där fågelkikare placeras. 

Här kommer Marita med Bamse.
Stigen är dålig så man får gå vid sidan av.
Det blev en bra nästan 2 timmar lång vandring med två cachar som bonus.

Tillägg söndag morgon:
Så här skrev Björn alldeles nyss på sin FaceBook-sida:
Igår blev en ny tur, nu tillsammans med Marita och Göran, ut till Örstigsnäs. Vi gick till två tidigare tagna geocachar. Fortsatte till ytterligare en med högtflygande planer. Det blev en ornitologisk upplevelse med en Corvus cornix, men ingen logg och inget kryss.
Vägen tillbaka till parkeringen gick ute över de nyslagna maderna vid Stadsfjärden och ytterligare en ornitologisk anknytning med ett gammalt gömsle från projekt Havsörn.
Det är värt att tänka på att området Örstigsnäs är en isälvsavlagring, som jag tycker är extra spännande. Avlagringen är slutpunkten på den rullstensås som heter Badelundaåsen och den kan följas ända upp till Siljan.
Bilden på åsuppbyggnaden är hämtad från geocachen Badelundaåsen i Hedemora. Åsen passerar bland annat TT-metropolen Hedemora där Åsgatan ligger på själva åsen (bild på legendariska Masharrys bensinmack). TT- tävlingarna genomfördes i slutet av 1950-talet med VM-status med 100 000 besökare till en liten stad på 6000 personer. En enorm händelse för bygden och en liten 10-årig kille.
Jag känner kopplingen från min ungdom i Dalarna ända ned till mina vandringar idag på Örstigsnäs. En vandring ute i naturen väcker slumrande tankar, som kommer i ett ostrukturerat flöde.
Bland Sveriges längsta rullstensåsar torde Badelundaåsen återfinnas, som sträcker sig mellan Nyköping och Siljan. I Kolbäck, där vi var för ett par veckor sedan (se blogginlägg 23 okt), bryter Kolbäcksån igenom (Kolbäcks)åsen vid Herrevad. [Detta var inte sant - Kolbäcksåsen ingår ej i Badelundaåsen!] På många ställen mellan Nyköping och Eskilstuna åker man just på Badelundaåsen. Det är en mycket gammal väg där både ryttare och vagnar lätt kommer fram.

Tack Björn för ditt upplysande och intressanta FB-inlägg!





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar