onsdag 3 november 2021

Med barnbarn i Stockholm

 Under höstlovet fick vi besök av tre barnbarn - ja de är numera unga paranta damer. Det var länge sedan vi hade lovlediga barn hos oss i Sjösa.
Det var naturligtvis traditionella aktiviteter. Vi spelade spel och kort samt besökte  simhallen och bowlinghallen.
På söndagen gjorde vi en utflykt till Stockholm. Det var enklast att åka tåg, så slapp vi parkeringsproblem.

Från Stockholms central tog vi 7-ans spårvagn ut till Djurgården. Det var trångt ombord, för naturligtvis åkte också stockholmarna ut till Djurgården. Där finns den fina naturen, där kungen hade sina kor och hästar. Ja - det var väl några år sedan. Men vi skulle gå på muséum, som det finns ett antal av. Marita och jag hade valt ABBA-muséet.
ABBA The Museum är ett interaktivt museum där du virtuellt kan prova ABBAs kostymer, sjunga, spela quiz, mixa originalmusik och bli den femte medlemmen i ABBA genom att stå på vår stora scen tillsammans med avatar-versioner av medlemmarna i ABBA. Detta är bara en bråkdel av vad du får uppleva på ABBA The Museum.
WALK IN. DANCE OUT.
Provsittning i ABBAS helikopter.
Nej - det här är inte ABBA live, utan naturtrogna dockor.
Så här var det för 67  års sedan. Minns ni?
(Klicka för att förstora.)

På den tiden lyssnade jag inte på popmusik, och det tog några år innan jag insåg hur STORA och hur BRA de var. Nu kryper det i kroppen när jag lyssnar på ABBA.
 
De nya låtarna "I still have faith in you" och "Don´t Shut me Down" har det härliga ABBA-soundet. 
Lyssna här på början av "Don´t Shut me Down":
Här berättar Björn Ulvaeus om ett minne om när hans dotter Linda går till skolan.
I filmen Mamma Mia sjunger Donna (Meryl Street) sången "Slipping Through My Fingers".  


När jag hör denna låten associerar jag direkt till min dotter Carolina, som går till skolan i sin blåa mössa. Melodin berör mig mycket starkt, för jag saknar min Carolina så mycket. Jag vet att också hon gillade den här låten.

Vi lämnade ABBA-muséet och gick till Vasa-muséet där vi började med en god lunch.
Så här gick det till när regalskeppet Vasa förliste:
På bara några minuter vändes glad feststämning till katastrof och mänsklig tragedi. Det var den 10 augusti 1628 när det som skulle vara Östersjöns mest fruktade krigsskepp, Vasa, gick under i Stockholms ström inför ögonen på dem som byggt henne.

Det var sen eftermiddag när det äntligen var dags. Det nybyggda Vasa låg förtöjt nedanför slottet Tre Kronor. Bryggan var packad med nyfikna åskådare. Vattnet i huvudstaden vimlade av småbåtar som på nära håll ville följa hur den mäktiga krigsmaskinen gled ut från Stockholm.
Besättningen hade fått ta med sig anhöriga eftersom det var skeppets första färd. Tanken var att fruar och barn skulle stiga av vid Vaxholm innan det bar av till flottbasen på ön Älvsnabben i Stockholms skärgård. Vasa drogs med hjälp av ankare långsamt längs strandkanten. När skeppet till slut var utanför Tranbodarna, vid nuvarande Slussen, hissades fyra av Vasas tio segel. Kanonportarna var öppna och det sköts salut.

Katastrofen
Vasa seglade i omkring femton minuter, sedan gick allt fort. En kastvind fyllde seglen och Vasa började kränga, men hon reste sig upp igen. Så kom ännu en kastvind, den var starkare och skeppet fick så kraftig slagsida att vattnet forsade in genom de öppna nedersta kanonportarna. Snart började Vasa sjunka.
Kalabaliken var stor ombord. Många ur besättningen kastade sig i vattnet. Det dröjde inte länge innan skeppet stod på havsbottnen på 32 meters djup och 120 m från land. Två av masterna stack upp ovanför vattenytan och en del av besättningen kunde hålla sig fast i dem. Andra fiskades upp av småbåtar.

Läs mer om Vasa här!
I år är det 60 år sedan bärgningen av Vasa. Den 24 april 1961 klockan 9.03 stack de första delarna av skeppet upp ovanför vattenytan. Efter knappt 333 år på bottnen av Stockholms ström kom Vasa upp i dagsljuset igen.
Läs mer om Bärgningen här!

Detta är det renoverade regalskeppet Vasa i sitt eget muséum.

Detta är en skalenlig modell i skala 1:10
Klicka för att förstora texten!

Livet ombord:

Översiktsbild



Vasa är imponerande stor!
Akterspegeln allra längst bak på skeppet vimlade av skulpturer. Högst upp satt en skulptur som föreställde en ung Gustav II Adolf med armarna utsträckta över sitt folk. Under honom fanns det svenska riksvapnet och de bibliske Gideon med sina krigare. Historien är hämtad från Gamla testamentet och handlar om hur Gideon befriade israeliterna när han med bara 300 man besegrade midjaniternas mångdubbelt större armé.
Efter att ha kollat på några intressanta filmer tog vi 7-an tillbaka till Sergels torg och Centralstationen för hemresa.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar