onsdag 27 april 2022

Diskussionsgrupp

När pandemin slog till för drygt 2 år sedan hade vi hunnit genomföra 15 diskussionskvällar med våra fyra vänner. Vi hade ett uppdämt behov att fortsätta träffas och diskutera allt mellan himmel och jord - dock ej politik och religion. 
Eftersom vi alla är så gott som fullvaccinerade var det dags att återstarta våra diskussioner vilket skedde en lördag kväll för någon vecka sedan.  
Medan vi åt den inledande soppan passade vi på att prata av oss om hur vi mår och 'vad som sig i världen tilldragit haver'.  
När vi slagit oss ned i sittgruppen presenterade jag ämnet som Marita och jag villa att vi skulle diskutera. Vi har ingen moderator och vi försöker undvika att 'ta ordet' från varandra.


Diskussionsämnet för kvällen hade vi formulerat vi så här: 

Ett ack så gammalt, men idag högst aktuellt fenomen, är det som nu benämns FAKE NEWS.

FAKE NEWS uppfattar vi som en medveten publicering av (låt oss kalla det PÅSTÅENDE)
1. en nyhet
2. ett referat av en händelse
3. ett påstående av något slag
4. ...

Avsändaren vet att påståendet är osant, men skulle kunna vara sant. Syftet är att vilseleda, vilket ska gynna avsändaren.

Problemet för mottagaren är - om hen är medvetenheten om fenomenet FAKE NEWS - svårigheten  är att bedöma sanningshalten i påståendet. 

 Mottagaren måste
A. fundera på rimligheten i påståendet 
B. ta reda på källan
C. vara hyfsat insatt i kontexten kring påståendet
D. ...

Ämnet blev naturligtvis inte uttömt. Vi var dock nöjda med vårt möte och konstaterade avslutningsvis att det viktigaste är att vi träffas och umgås dvs att vi är sociala, som ju är ett primärt mänskligt behov och inte FAKE NEWS



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar