torsdag 21 april 2022

Påsktur till Örebro-trakten med husbilen. Del 1.

Efter sista turen med husbilen i höstas har den stått på en bilverkstad för reparation av ett fönster, som jag skadade mot garagetaket, när jag körde upp bilen på tomten. När den stod på bilverkstaden gjordes ett inbrott i bilen. Bland annat krossades rutan på förarsidan och några inventarier stals t ex navigatorn med skärmen för backkameran. I slutet av mars meddelade bilverkstaden att de ej klarade reparationen av husbilen, så vi fick byta verkstad, som relativt snabbt fixade 'inbrottsdörren'. Navigatorn får vi klara oss utan ett tag. Fönsterrutan tejpades igen så att vi kan använda bilen tills ny ruta levereras. 
Sedan vi kört hem husbilen och utrustat den för en påsktur visade det sig att vattenfiltret frusit sönder under vintern. Efter påsk levereras ett nytt filter. Hoppas inget annat frusit sönder! Vi har med oss c:a 20 liter vatten i plastdunkar för bland annat matlagning.

Del 1: Dagarna 14 - 15 april.

På skärtorsdagen drar vi iväg i regnvädret. Vi stannar vid naturreservatet Kvismaren drygt 1 mil sydost om Örebro. Där har vi varit tidigare och kollat på ormar - både snok och huggorm. Vi stod kvar över natten vid Öby kulle. (Klicka på bilden för att förstora!)På långfredagens morgon sken solen och uppe på Öby kulle är utsikten fin över östra delen av Kvismaren. 

Ur informationsblad: Öby kulle är sedan flera hundra år övervintringsplats för ormar. Att ormarna söker sig hit beror på att kullen har gott om hålor och gångar som aldrig fryser till eller svämmas över. Ormarna övervintrar nere i hålorna, vaknar när vårsolen tittar fram, parar sig och ger sig sedan ut i landskapet. Till hösten återvänder de flesta för att övervintra igen.
Vi såg inte till några ormar, för det var nog ännu för kyligt i luften. Vi har ju vantarna på.
Då åkte vi till naturreservatet Sörön (röda ovalen till höger på kartan). 
Här njöt vi av alla vårblommorna!
Svalört
Vårlök
Den här platsen minns vi väl. I hålet under eken gömde sig lilla Ella (barnbarn) när vi var här för kanske 15 år sedan.
Snöovädret slog till den 8 april med stora trafikproblem på många håll i landet. Mindre känt är att många träd vräktes omkull. Här ligger en stor asp vid sidan av stigen.
Här mötte jag en man på den blockerade stigen. Vi fick båda leta oss fram till stigen igen.

Av denna stora enbuske är bara en 'pinne' kvar.

Vi åkte tillbaka för att leta orm, men tog en fika först.
I solskenet i lä av husbilen var det riktigt skönt!

Nu hade tydligen ormarna kommit upp ur underjorden, 
så vi anslöt till ormspanarna.Ormar är växelvarma, dvs har samma kroppstemperatur som omgivningen.  Efter ett tag i solen får den fart på kroppen.

 
Vi åker till Tysslingens naturreservat väster om Örebro. Vi kom ett par veckor för sent för att beskåda de uppåt 5000 sångsvanarna, som brukar rasta här på väg mot fjällsjöarna i norr.
Nu började vi bli hungriga så vi åkte upp i Kilsbergen till Ånnaboda på c:a 260 meters höjd över havet. Från restaurangen hade vi fin utsikt mot den vintriga naturen.
 Här upp i Kilsbergen föll cirka 40 cm snö, som ännu inte hunnit smälta.
Vi fortsatte till Garphyttans Nationalpark.
Den blev 1909 Sveriges äldsta nationalpark tillsamman med 9 andra. 
Här finns många fina vandrings- och cykelleder.
Marita gick en promenad innan vi klev in i husbilen och satte på värmen.
Det var nästan fullmåne.

Slut del 1.

















  
 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar