tisdag 26 april 2022

Modernt skogsbruk på gammalt vis.

Medan Marita med en kompis vandrade på Fjällmossen i Kolmården-skogarna åkte jag med Björn för att hämta in några geocachar på Örstigsnäs , där man var inne i slutfasen på en röjning av skogen.

Ur Nyköpings kommuns information:
Örstigsnäs skans ska bli beteshage för att återställa den gamla kulturmiljön. Området var en gång en öppen plats för att kunna bevaka inloppet till Nyköping stad. Själva fornlämningen, som anlades på 1600-talet, består av ett system med vallar och vallgravar. För att hålla den öppen över tid ska kor eller får beta där. Annars skulle den snart växa igen, säger Pia Martikainen, ekolog i Nyköpings kommun. 
Det primära syftet med omställningen till betesmark är inte att det ska bli betesmark utan att synliggöra Örstigsnäs skans.
När timmer och massaved körts ut till upplaget vid parkeringen ska grenar och ris tas bort. Maskinisten lyfter med en griparm riset till vagnen. Den dras av två starka ardennerhästar (8 och 10 år gamla). Vagnen har ett fossildrivet  elverk som driver hydrauliken.

Modernt småskalig skogsavverkning på gammalt vis.

Markskadorna efter avverkning blir på detta sätt minimala.
Maskinisten är Johan Eriksson uppväxt på Långö i Hartsöarkipelagen. Han skolades till hästkarl av fadern Egon. Tillsammans gjorde de för kanske 40 år sedan en ekologisk skogsavverkning med sina ardennerhästar. Han gjorde en paus i jobbet och vi fick ett fint samtal om skog och miljö.
Så här ser björkstubbarna ut när saven trycker på och flyter ut över stubbytan. Den söta näringsrika saven lockar till sig svampar och alger.
När man kollar på årsringarna på denna granstubbe så kan man konstatera att granen växt mycket fort de senaste 10 åren. Årstillväxten är ju cirka 20 mm, vilket tyder på att näringstillgången varit god och att granen fått mycket ljus. (Vi har hällt vatten på stubben för att årsringarna ska synas.)
Vi fortsätter ut mot Näsudden. Fjärden Örsbaken breder ut sig framför oss med Östersjön bortom horisonten.
Tvärs över det 200 meter breda Skanssundet ligger Skansholmen.
Namnet Skansen vittnar om att det rör sig om en försvarsanläggning. Och så är det!
(Var Skansen i Stockholm också en en försvarsanläggning?)
(Bilden och texten nedan från internet.)

Örstigsnäs skans är belägen vid inloppet till Nyköping och uppfördes på 1600-talet. Skansen består av ett slutet system jordvallar med en total längd av 950 meter. Vallarna är mellan fyra och tio meter breda och upp till 2,5 meter höga. Utanför löper en vallgrav  som är två till sex meter bred och cirka 0,5 meter djup. Skansen hade fyra bastioner, en i varje hörn.

På Skansholmen på andra sidan inloppet ligger Hasselö skans som tillsammans med Örstigsnäs skans var viktiga i försvaret av staden.

Rysshärjningarna kallas ryska flottans terroraktiviteter mot svensk civilbefolkning längs svenska östersjökusten under de sista åren av  stora nordiska kriget, 1719–1721. Avsikten var att tvinga svenska regeringen till eftergifter i fredsförhandlingarna på Åland

Varför heter Friluftsfrämjandets gård i Nyköping Ryssbergen? (Klicka på blå texten så kommer svaret upp!)

Vallarna bakom Björn är de främst belägna skyddsvärnen mot havet.
Vi borde haft fika med!
När vi kommer tillbaka till bilen ser vi det upplagda virket vid bilvägen. Detta är björkmassaved, som så småningom ska bli papper. Detta träet är friskt!
Detta är bränsleved, som ska värma vår hus. Detta träet är dött!

Björn berättade att där vi nu stapplar omkring med våra stavar tultade år 1600 den blivande kungen Gustav II Adolf omkring under en utflykt från hemmet Nyköpings Hus.
Idag vill Nyköpings kommun synliggöra de 400 år gamla skansarna, vars syfte var att ingå i skyddet av Nyköping mot en östlig potentat. (Vi hade ju vår egen krigarkonung som härjat
 i öster.) 

Historien upprepar sig!

Vad mycket 'som kommer upp till ytan' bara för att vi skulle hämta in en cache!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar