tisdag 27 augusti 2013

Fantastisk paddlingshelg

Det gäller att passa på när SMHI planerar fint väder passande för paddling i Sörmlands skärgård.
Vi startade på fredagkvällen med våra K1-or från Stendörren för att komma ut i områden som fram till den 15 augusti varit fågelskyddsområden. Det var en fin kväll. Gick iland på den lilla ön Horsviksholmen som jag kände till.
På lördagen fortsatte vi och paddlade runt Hartsö genom tidigare skyddade områden som nu kajaker kan komma in i. Det är mycket öar och skär dit andra båtar ej kan komma in.
På söndagen paddlade vi hem. Totalt blev det 31 km men med lugnt tempo och raster med sol och bad (18 grader) var det inte ansträngande.

Vid ett par tillfällen såg vi havsörn, men annars bara enstaka fåglar t ex skarv, tärna eller fiskmås. Det är anmärkningsvärt TYST i skärgården. För några år sedan flög alltid skränande tärnor upp när man närmade sig ett skär. Inte en trut har vi sett. Vad händer?
På 1960-talet kom den amerikanska biologen Rachel Carson ut med sin bok Tyst vår, där hon slog larm om miljögifter som anrikades i organismer i naturen och så småningom också människor. Då gällde det bland annat DDT och PCB -  ämnen som nu är förbjudna.  Det har pratats om vitaminbrist eller kanske hormonliknande ämnen som påverkar ämnesomsättning och fortplantning.


Vi paddlar ut under en av Stendörrens många hängbroar
Vi passerar fyren Griskär nedre
Vi paddlar över fjärden



Efter övergången når vi Ringsö nedre

Solen värmer ända tills den försvinner under horisonten i väster


Gulsporren lyser klargult i morgonsolen
Vi paddlar ut på det spegelblanka havet!





Dags för natthamn. Göran fixar med GPS-en

Öronmanet

Trollslända
Nu är det tillåtet att paddla här


Rast för lunch samt bad och solbad



Ett riktigt havsbad!


Lavar på berghällen

Göran väntar medan Marita går upp och tar en geocache i en klippskreva - vår 730:e!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar