torsdag 9 juni 2016

Besök i Påskallavik

Efter klättringsträffen fortsatte Marita och jag till Påskallavik för att träffa min bror Erik med fru Vera. De bor mycket vackert vid Östersjöstranden med utsikt mot Blå Jungfrun från balkongen.

Blå Jungfrun i bakgrunden

Eriks stora hobby är förutom bridge också trädgården, som han anlagt på den röda graniten.
Trädgårdsmästaren själv vid en vit variant av Mose brinnande buske
Busken avger en eterisk olja, som vid varmt väder förgasas och blir brännbar 
Potatisen blommar i år redan den 7 juni
Under valnötsträdet
Vi gör en utflykt till Timmernabben och Pataholm. På vägen dit stannar vi och kollar på Kronobäcks klosterruin. Det var Johanniterna som 1479 grundade detta kloster. Deras motto var "För tron och för människornas bästa". Vid hospitalet erbjöd de sjukvård och husrum för resande.

Jag går i resterna av klosterkyrkans långhus
Det passar bra med fika i solskenet
Vi fortsätter E22 söderut till Pataholm, som var en handelsplats redan på 1500-talet. På 1700-talet var Pataholm den största köpingen utmed Smålandskusten. Båtbyggeri var en viktig näring och sjöfarten hade sin glansperiod under 1800-talet fram till 1920.

Hamnen i Pataholm används idag endast av fritidsbåtar.
I Timmernabben inköps jättegod smörgåstårta som vi äter i gästhamnen. 
Där finns akterspegeln till fartyget Astrid, som byggdes och sjösattes i Timmernabben 1921. Omkring år 2000 köptes Astrid, som då låg på botten vid Söder Mälarstrand, för att upprustas. Men pengabrist gjorde att fartyget höggs upp och den vackra akterspegeln hamnade i Timmernabben, dvs födelseplatsen.

Efter återkomsten till Påskallavik börjar vi hemresan till Sjösa efter en trevlig 4-dagars utflykt till det vackra Småland.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar