måndag 20 juni 2016

Söndagsutflykt till Floda

Min vän Ma Oftedal skulle ha sin introduktionspredikan i Floda kyrka den 19 juni så Marita och jag åkte dit. Det är en stor kyrka - redan på långt håll såg vi kyrktornet sträcka sig mot skyn högt över skog och hus. Det var inte vårt första besök i denna fantastisk kyrka, som började byggas på 1100-talet. Den är en av de mest originella kyrkorna i Sverige och är som en katedral i gotisk stil. Den ligger i en rik bygd med fina odlingsmarker, skog och gruvor med järnmalmsutvinning ända in på 1960-talet. Malmen levererades på lastbil till Oxelösund.

Det Kaggská gravkoret är sammanbyggt med kyrkan. Klockstapeln är från 1665.
Ma vid altaret
Högaltaret är imponerande
och högt är det också.
INRI = Jesus från Nasaret Judarnas Konung (Rex)
Albertus Pictor har på 1400-talet medverkat i utsmyckningen, som aldrig varit överkalkad.
Det Kaggska gravkoret från 1600-talet. Ritat av Eric Dahlberg.
Mittenskeppet
I sakristian finna det medeltida altarskåpet, som visar Marias kröning.
Jungfru Maria Drottningen är en av Jungfru Marias titlar. Enligt katolsk lära har Jungfru Maria upptagits med kropp och själ till himmelen och tronar där tillsammans med sin son, Jesus Kristus.
Utanför kyrkan finns sockenhuset och det så kallade Bläckhornet, som bland andra varit tjänstebostad åt kantorn och barnmorskan. Har en tid även inrymt post- och telegrafstation.

Bläckhornet
På Bläckhornet sitter den gamla fattigbössan

Efter mässan bjöd kyrkvärdarna på kyrkkaffe, varefter Mas närmaste vänner följde med henne till Sköldinge kyrka, där hon också ska tjänstgöra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar