torsdag 12 november 2020

Ikonutställning på Stjärnholms stiftsgård

På Allhelgonadagen åkte vi och många andra av Ma Oftedals vänner till Stjärnholms stiftsgård där Ma Oftedal hade vernissage på ett antal ikonbilder. Det var bilder som hon skapat till en utställning i Los Angeles, vilken dock av kända skäl inte blev av. Som en händelse blev Ma erbjuden att ställa ut här på Stjärnholm och det passade ju bra att ha vernissagen på Allhelgonadagen.
Ma berättade vid varje tavla om bakgrunden till den samt om motivet. 

I nedanstående bild befinner sig Jesus och lärjungarna aerius fassi trädgården Getsemane kvällen före korsfästelsen. Jesus har då - som vilken människa som helst - ångest inför morgondagen. Då kom ängeln och tröstar Jesus.

Ma har på ett fantastiskt sätt lyckas fånga Jesus med sin ångest och det har hon gjort med enkla enfärgade papperslappar som monterats med tapetklister!  
Maria vet om att hon ska föda Guds son och får här styrka av sin mor Sankta Anna att klara den stora uppgiften. 
Här håller Sankta Maria om sin nyfödde son. 
Många tankar snurrar säkert i hennes huvud.
En mycket tankeväckande bild av Jesus och den lilla flickan. 
Jag undrar just vad de pratar om?

När jag såg nedanstående tavla på litet avstånd tänkte jag: Är det Jesus, som protesterar mot romarnas övergrepp på det palestinska folket?
Nej - det är en annan situation:
Jesus jobbade hårt och fick mycket uppmärksamhet från väldigt många människor. Nu ville Jesus åka bort från uppmärksamheten för att vila upp sig och för att få vara ensam med lärjungarna. Han befanns sig vid Genesarets sjö, där flera av hans lärjungar var fiskare. 
På kvällen samma dag sade Jesus till sina lärjungar: ”Låt oss fara över till andra sidan.” De lämnade folket och tog honom – som han var – med sig i båten. Också andra båtar följde med. Då kom det en häftig stormby och vågorna slog in i båten, så att den höll på att fyllas. Själv låg han i aktern och sov på en dyna. De väckte honom och ropade: ”Mästare, bryr du dig inte om att vi går under?” Han vaknade och talade strängt till vinden och sade till sjön: ”Tig! Var tyst!” Och vinden lade sig, och det blev alldeles lugnt. Han sade till dem: ”Varför är ni rädda? Har ni ännu ingen tro?” Då greps de av stor fruktan och sade till varandra: ”Vem är han, eftersom både vinden och sjön lyder honom?”
(Ur Markus 4:35-41 - Jesus stillar stormen.)
Gennesarets sjö är känd för snabba väderomväxlingar. Jesus lärjungar var vana fiskare, men trots detta så kunde de inte i egen kraft ”ro i land” denna storm.
(Ur pastor Christian Mölks blogg utan hans avslutande ord.)
Som avslutning var det Afternoon- tea i matsalen. Då berättade Ma om sitt liv. Flera i publiken hade på ett eller annat sätt varit inblandade i viktiga händelser och vägval i hennes liv. Intressant!

På min 80-årsdag för snart 5 år sedan fick jag en ikontavla av Ma. 
Så här beskriver Ma denna ikonbild:
Ma är fantastiskt duktig på att med enkla medel skapa känslosamma bilder.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar