lördag 14 november 2020

Konfirmation i Julita

Tillägg gjort den 26 december 2020:
I samband med konfirmationen i Katrineholms kyrka togs en film. Den kan man se på länken nedan. I länken finns också den redovisning, som Ella gjort, om konfirmationsundervisningen, vilken visades i kyrkan.
Länken: https://www.svenskakyrkan.se/katrineholmsbygden/konfirmation-2020

Jonas dotter Ella konfirmerades tillsammans med kamrater från Julita i Katrineholms kyrka lördagen den 5 september. På grund av corona-restriktionerna fick bara en person från familjen närvara. 
Andrea tog dessa båda bilder utanför kyrkan.
Så här berättar Ella om konfirmationen för mig:
Vi konfirmander fick i förväg bestämma tillsammans hur vi ville redovisa för hur vi hade haft det under året. Det är alltså olika i varje konfirmations grupp. Min grupp valde att göra många små saker. Vi gjorde ett bildspel där vi hade med bilder från året och så pratade vi lite till bilderna. Vi gjorde en stor målning med saker som vi tyckte symboliserade saker som vi hade lärt oss om och pratade lite till den. Vi skrev en fin dikt om ledarna och prästen som vi hade träffat under året. Och så skrev vi och läste upp en bön. Och så gjorde vi en kort drama uppvisning med handrörelser som visade hur Jesus hade hjälpt oss att bli bättre människor. Det var våran redovisning men det beror ju på hur kreativ gruppen är. Sedan så sjöng vi några psalmer och prästen och ledarna sa några ord och sedan var det själva ceremonin. Det började med att vi fick gå upp till altaret och stå i en halvcirkel med ryggen mot publiken medans prästen sa några ord. Sedan var det handpåläggning som det kallas då går prästen och ledarna runt till var och en. Man säger sitt namn högt och tydligt och då lägger prästen och ledarna sina händer över ens huvud och välsignar en. 

Marita och jag var inbjudna att delta i samvaron hemma hos familjen i Julita. 
De fina välkomstskyltarna har konstintresserade Ella gjort.
Medan vi väntade på att Ella och Andrea skulle komma hem underhölls vi av Eliot som demonstrerade sin egen konstruerade 4-hjuling.
Eliot körde och styrde sin skapelse med en fjärrkontroll.
Jag vill minnas att det var drivning på alla fyra hjulen.
Vi dukade bordet i Orangeriet där ägaren på Gimmersta gård förvarade några gamla redskap som använts på gården.
Hushållsvågen känner ju alla till. Men vad är det för anordning till vänster? 
Den som tror sig veta och kan berätta något om apparaten skickar ett SMS till mig (0733-62 03 40)
De stora krattan med grova träpinnar användes för att kratta gruset på uppfartsvägen till huvudbyggnaden. Det skulle vara fint inför varje helg. Förmodligen lades en tyngd på krattan och då orkade inte vilken 'kratta ' som helst använda den. 
Spadarna är tunga innan någon jord ens kommit på spadbladet. 
Vågorna på sjön Öljaren utanför fönstren gick höga - det var ett riktigt oväder.  
På fönsterbrädan står en vette som är en naturtrogen attrapp, som förr användes vid jakt för att locka till sig sjöfåglar.
Jonas hade fixat mat som Ella och Eliot gillade och även vi vuxna. 
Solen tittade fram.
Vi firade Ella på konfirmationsdagen och Eliot som fyllt år några dagar tidigare. Detta manifesterades med en utsökt jättegod frukt- och chokladtårta.
Jag överlämnade en halskedja och ett armband i silver till Ella.
Eliot satte på armbandet på Ella handled.

Som födelsedagspresenter till Eliot hade vi med oss några byggsatser att bygga bilar av.
Ella hade äran att skära tårtan!

På gårdsplanen framför familjens hem 'Kontoret på Gimmersta'.
Jonas med sin senaste leksak - en 1 000-kubikare Honda!
Vi gick en promenad till Julita kyrka med anor från 1100-talet samt tillbyggnader på 1400- och 1700-talen. 
Strax intill hade cisterciensermunkarna ett kloster. I porten till den forna klosterkyrkan fungerade en runsten med ett kors som tröskel, vilket visar att kristendomen nått Julita redan i början på 1000-talet. Munkarna förde med sig kunskapen att slå tegel. Ännu idag kan man på gärdet intill se skorstenen till ett tegelbruk från 1900-talet.
Sedan var det dags för sällskapsspel. Vi började med ett fantasikrävande spel som jag inte kan förklara. 
Ett 'spel' som jag gillade gick ut på att smaka på en karamell typ böna. Inuti fanns en smaksatt lakritsbit. Uppgiften var att tugga på bönan att tala om vad den smakade. Det speciella var att det fanns två helt olika smaker i samma böna - en smaklig, t ex kolasmör och en osmaklig t ex ruttet ägg! 
Besöket avslutades med en rundvandring i lägenheten där den stolte Eliot berättade om Ellas konst. Hon arbetar bara med akryl.

Mina tankar till nedanstående verk var: " De är sura, sa räven om rönnbären". Varken Eliot eller Ella kände till talesättet, som ju innebär att räven skyller på de sura rönnbären, som han så gärna vill ha, men inte har en chans att komma åt.
 
Efter en trevlig dag ihop med Julita-borna kom vi hem och vi konstaterade att hösten var i antågande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar