måndag 28 juni 2021

Besök hos barnbarnen i Rottne. Del 3: Sommarsolstånd och Innaren runt på cykel

Natten till idag den 21 juni var årets kortaste - bara 6 timmar. Måndagen blir därmed årets längsta dag med 18 timmar. Tidpunkten kallas sommarsolståndet, därför att solen idag kommer att stå som högst på himlen klockan 12. Samtidigt står solen i zenit över Kräftans vändkrets.
Nu blir dagarna efter hand kortare och vi går mot 'mörkare' tider.

 När flickorna på förmiddagen är på sin fotbollsskola startar Marita och jag en cykeltur. Utan någon plan börjar vi på det så kallade Smalspåret, som passerar alldeles nära. Vi har vandrat och cyklat där många gånger tidigare.

 Smalspåret mellan Växjö och Västervik var den sista smalspåriga järnvägen med persontrafik som SJ lade ner 19 augusti, 1984. 122 km av järnvägen blev dock kvar och drivs idag av ideella krafter. Cykla dressin eller åk nostalgitåg längs delar av den gamla sträckan.

I uppförsbackarna måste Marita gå.
Det finns en stor geocache långt inne i skogen. Vi lämnar stigen och går in i skogen. Cachen syns på långt håll. När vi skriver in i loggboken blir vi antastade av myggen.

Söraby Hembygdsförening i Rottne har låtit gjuta en ny modern milsten i detta röse.
Här cyklar vi utmed 2:1 vägen nr 23.
Vi måste korsa 23-an på två ställen. Det är meningen, eftersom denna grind är öppningsbar så att vi kan fortsätta in i på skogsvägen.
Det börjar duggregna så vi gör ett stopp under detta tak. Vi måste flytta cyklarna när ägaren kommer och ska parkera bilen. Vi fick gärna stanna kvar.
Vi insåg att vi inte kunde vänta på bättre väder så vi fortsatte. Men regnet ökade och vi hade tur att kunna ta skydd under detta takutsprång till ett stall vid gården Kråkenäs.
Det blev både åska och störtregn.
Kl 12:30 är SMHI-s prognos enligt vänstra bilden nedan. I verkligheten är vi (röda pricken) i kanten av regnområdet och kl 13:35  är vi mitt i.
Då ringer Jesper och säger att takluckorna är öppna i vår husbil och att det regnar in. Marita och jag har nycklarna till den låsta husbilen. Vi löser problemet genom att Jesper kör hit och hämtar mig och vi åker tillbaka till Rottne (1 mil) där vi stänger takluckorna och släpar ut bl a genomvåta sängkläder. Sedan kör jag husbilen till Marita. Vi lastar upp hennes cykel och hon cyklar till Rottne med elcykeln - för nu skiner solen! 

Medan vi väntar på Jesper har stallkatten hunnit vänja sig vid oss så den blir riktigt kelen.
Marita får en fin cykling tillbaka till Rottne. 
Här börjar Rottneån, som utgör Innarens utlopp.
Den övre bron vid Rottne kvarn.
2 km nedströms rinner Rottneån ut i stora Helgasjön.

Vi cyklade Innaren medsols enligt det gul/svarta spåret. 
Åskregnet var 'kryddan' på dagens cykeltur. 
Man lär sig något varje dag. Idag lärde vi oss 3 saker:
1/ Lämna en av bilnycklarna hemma
2/ Stäng alltid takluckorna när man är hemifrån mer än 1 timme.
3/ SMHI-s väderprognoser är inte att lita på.

På kvällen slappar vi Jespers SPA i c:a 1 timme
Innan flickorna på tisdagsmorgonen cyklar iväg till fotbollsskolan tar vi adjö av dem.
Jag får en härlig kram av Saga.
Sedan vi sagt adjö och tackat Jesper för de härliga dagarna hos honom och barnbarnen backar vi ut husbilen från ställplatsen på garageuppfarten och kör till Carolinas grav vid Söraby kyrka. Carolina skulle ha fyllt 43 år idag. Mängder av minnen väller upp när jag tar mig tid att tänka på Carolina. Livet går vidare efter henne och med Jesper som en föredömlig far fungerar familjen på det sätt hon skulle gilla.
Saknaden efter Carolina, den avtar inte med tiden. 





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar