måndag 18 oktober 2021

Höstutflykt med Smålands Gille den 14 oktober 2021

När Smålands Gille i Nyköping inbjöd till höstutflykt anmälde vi oss direkt för att säkra platser i bussen. Under 1½ år har vi varit utan sociala kontakter med våra pensionärsvänner. Inga bussresor, ingen vattengympa, ingen boule, inga möten eller gemensamma luncher etc. Första stoppet blev vid närbelägna Sättersta kyrka, där småländskan Barbro Nord tillsammans med två väninnor haft ett textilprojekt. Barbro och hennes kollega berättade utförligt om textiliernas betydelse och funktion i svenska kyrkan. Under åren 2016 till 2019 har de efter godkännande av kyrkoråd och kyrkoherde renoverat och kompletterat textilier inte bara i Sättersta utan även i närliggande kyrkor. Det handlar om mässhakar, antependier, kalkkläden mm. Varje objekt ska finnas i de fyra liturgiska färgerna rött, grönt, blått/grönt och vitt eftersom varje högtid har sin färg. 
Äldsta delen av kyrkan är från 1100-talet. Det ligger invid den urgamla vägen mellan Nyköping och Stockholm. Eftersom kyrkorna - åtminstone på 1600-talet - var tvungna att härbärgera resande och hästar hade Sättersta-prästen då fullt upp att göra.

Barbro i berättartagen.
På altarringen har de lagt upp antependier i olika färger.
Altarskåpet är ett svenskt arbete från 1500-talet.I sakristian visar Barbro en mässhake från 1700-talet. Den är dekorerad med guldtråd och är ganska sliten.Predikstolen är från 1730-talet. De fyra evangelisterna pryder korgens sidor.På gavelns står det att kyrkan är restaurerad runt 1890.Vi lämnar Sättersta och åker gamla riksettan och sedan färjan över Skanssundet till Södertörn. Vid Eldtomta café stannar vi för lunch. Det är tydligen ett populärt matställe för det var redan många lunchgäster där. Vi förstod varför - maten var jättegod. 
I Nynäshamn skulle vi ha besökt Lokstallets museum. På grund av sjukdom kunde vi dock inte komma dit. Men smålänningar är envisa och uppfinningsrika så reseledarna fixade ett annat besöksmål: Mopedum - Svenska nostalgimuséet.

Nisse berättade historien bakom muséet och alla resor Sverige runt som de gjort för att skaffa mopeder (500) och alla andra prylar.  
I muséet följer man en tidslinje utifrån mopedernas årsmodell. Däremellan berättas om svenskarnas liv vid samma tidsperiod.
Min mamma Dagmar var en kvinna som gärna anammade ny teknik. I mitt hem på 1950-talet hade vi ingen bil utan vi gick eller cyklade de 2 kilometrarna till Bodafors samhälle. Pappa - 60 år - orkade inte cykla uppför backen till vårt hem. Hos sporthandlaren Olle 'Blurr' köpte han då ett nytt bakhjul till mammas cykel. Det hade en inbyggd motor som hjälpte pappa komma upp för backen. Det var en så kallad 'hjälpmotor'. naturligtvis använde också mamma den. (Bild från internet)

Då uppmärksammades hon i den lokala nyårsrevyn med en visa '... om Dagmar i Karsås som åkte moped till kyrkan' där hon var kyrkvärd. Jag fick låna den en gång och gjorde en utflykt ut på landet. Jag smygrökte samtidigt en cigarett, men vid hemkomsten avslöjades jag därför att cigarettglöd hade hamnat på skjortan och brännt ett hål.

Ett 50-talskök med lutande skjutluckor.
I vår gäststuga finns fortfarande ett sådant väggskåp med ljusblå luckor!
Mamma, som var skolkökslärarinna, hade naturligtvis en Electrolux assistent. I den satte hon degar, malde köttfärs, gjorde äppelmos och stoppade korv. Den, liksom tryckkokaren bredvid, revolutionerade verkligen arbetet i köket. Jag använder ännu den gamla assistenten när jag någon gång bakar bröd eller gör pajdeg. I tryckkokaren gjorde jag senast ärtsoppa, men det är ett tag sedan.
Detta är en radio, som kallades 'transistor', eftersom den i stället för radiorör använde transistorer. Då blev radioapparaten mycket mindre och drevs med batterier. Radiolådan till just denna modell tillverkades på Svenska Möbelfabrikerna, där jag praktiserade för en kommande ingenjörsutbildning på 1950-talet. Lådan och locket med de rundade kanterna tillverkades av formpressad plywood samt lackerades. De färggranna lådorna skickades sedan till Luxorfabriken i Motala som monterade i radion. I röda rutan ligger två stycken transistorer.
 Transistorn anses vara en av de största uppfinningarna i modern historia, i samma klass som boktryckarkonsten, bilen och telefonen. En mobilprocessor år 2019 kan ha uppåt 7 miljarder transistorer.
Detta är ett litet 'friluftskök', som man kokade maten på med så kallade meta-tabletter som värmekälla. De lyste med en blå låga.
Detta är en DDT-spruta som man bekämpade ohyra med. 
DDT förbjöds i Sverige 1969.
Om man ägde en radio - vanlig rörapparat eller transistor - skulle hushållet betala radiolicens 1959.

Vad lyssnade man på för musik i transistorn? - Jo kanske de här låtarna. Det hette schlagers på den tiden. Alla minns nog vem som sjöng!

Jag tror inte dåtida Socialstyrelsen med Du-reformens Bror Rexed i spetsen har formulerat dessa regler.
Det var länge sedan läkarna rekommenderade cigaretter om man hade någon krämpa. Tobaksreklam förbjöds långt senare (1994) trots 'friskheten'.
Det var då fortfarande tillåtet att ...
Flickorna skulle göra sina egna pappersdockor. 
När mina fjun på hakan skulle bort använde jag Philips elektriska rakapparat.
Den första modellen hade bara ett skärhuvud.
Lotta och Nisse Skogmyr har verkligen gjort sig förtjänta detta diplom!

1979 minskade ungdomarna sitt mopedåkande. Då var det inte lika tufft längre eftersom lagen om hjälmtvång kom.

Under hemresan stannade vi till vid Ösmo Plantshop, där vi drack eftermiddagskaffe och kollade på alla växter och trädgårdsprydnader.
Nya vännen Björn väntar in mig.
Tack Smålands Gille för denna trevliga dagsutflykt!
Smålands Gille i Lund har detta vapen:















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar