tisdag 2 september 2014

Geocachingevent

En geocachare -  Forticert - hade inbjudit till ett event (träff) i söndags på dansbanan vid Täcka Udden i Nyköping. Han bjöd på fika. C:a 40 personer kom (inklusive flera barn) och pratade geocaching. Jag fick hjälp att lösa några problem, som jag haft. Tack!
Geocaching är en slags skattjakt där man med hjälp av en handburen GPS (eller smartphone) med inladdade koordinater ska hitta till en "skatt", som finns gömd på vanligtvis intressant plats. När man hittat den ska man skriva in sig i loggboken, som ligger i "skatten", samt slutligen registrera på internet "www.geocaching.com" att den är hittad.  Marita och jag - "Sunny Hill" - har hittills under de 4 år vi hållit hittat 782 cachar. Vi passar ofta på att "cacha" när vi är ute och reser. Vi kommer då till fina och märkliga platser tack vare geocachingen.
Det finns 2,5 miljoner geocachar utplacerade i hela världen och 5 miljoner människor är aktiva "skattletare". Aktiviteten började i USA för 14 år sedan.


Geocaching-logga av äldre modell

Ett s k spårbart objekt i form av ett registrerat "geocoin" - typ medalj - med ID-nummer.
Spårbara objekt (Trackable items = TB) placerar någon ut i en geocache. Ägaren av en TB har oftast ett syfte med den - t ex att den ska förflyttas runt Östersjön motsols landvägen. När Marita och jag hittar en TB registrar vi den på dess hemsida och flyttar den sedan till en annan cache, så den kan vandra vidare. På en karta kan man följa TB-ns väg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar