torsdag 4 september 2014

Herman Lindqvist

I går kväll var Marita och jag och lyssnade på Herman Lindqvist på NK-villan. Lokalen var fullsatt och publiken förväntansfull. Det var 4:e gången som han besökte NK-villan nu med världspremiär för sin senaste bok (den 59:e): "Erik XIV - prakt, drömmar och mörker".
Vad vi svenskar i allmänhet känner till om denne äldste son till Gustav Vasa är att han var galen, gift med den ofrälse servitrisen Karin Månsdotter och att han förgiftades av arsenik. Detta är enligt H.L. bara delvis sant eftersom hans historia skrevs av brodern Johan III (som var hans fiende). Det är inte första gången och inte sista heller. Ju oftare en felaktighet upprepas desto mer sann blir den.
Han berättade bl a om blodbadet i Ronneby 1654 under nordiska 7-årskriget. Ronneby var danskt och Kung Erik med svenskhären krävde att staden skulle kapitulera - t o m 2 gånger - men staden vägrade. Troligen väntade staden att den danska hären skulle komma till undsättning. Staden föll och - enligt notis i dagens Sörmlands Nyheter - avrättades 450 människor, kanske fler. Kungens syfte var troligen en etnisk rensning. Ja, så gjorde ju också Djingis Kahn och de romerska härförarna några århundraden tidigare och det sker ännu i våra dagar.
Läs mer: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ronneby_blodbad
H. L. berättade vad han kommit fram till genom sitt forskande i gamla arkiv och liknande.
Hur som helst - det var ett mycket intressant föredrag. Vill man veta mer får man läsa boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar