tisdag 2 september 2014

Hällristningar i Släbro

I söndags var det "arkeologins dag" då guider från Sörmlands museum visade och berättade om kulturmiljön runt de berömda Släbroristningarna i Nyköping.
Direkt efter geocachingeventet åkte vi dit. Vad mycket folk!


De röda partierna är fornminnen med hällristningar, gravar och platser för enskilda fornfynd

Ristningarna gjordes under vår bronsålder - 1.800 - 500 f  Kr då havsytan var mycket högre än idag och Nyköpingsån nedanför ristningarna en vik av Östersjön. De upptäcktes 1984 i samband en fornminnesinventering.

Läs mer på länken: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sl%C3%A4bro

Dessa ristningar kan t o m vara från yngre stenåldern. Här är de ifyllda med vit färg.
Det finns skäl för att måla i ristningarna: de syns (så man inte trampar på dem) för ristningen är bara en grund fördjupning i berget.
Skälen för att inte måla i dem är att lite av berget vittrar bort i samband med målning. Man vill även att besökaren själv ska (om man ser dem) få fantisera om vad bilderna föreställer eller har för syfte.
En del upptäckta ristningar har täckts över igen då de är ristade på en lättvittrad bergart och man vill spara dem orörda för framtiden.


Vad föreställer dessa ristningar?


Det finnas flera informativa tavlor uppsatta.
Vi vandrade västerut utmed ån till runstenarna vid vadstället. Här brukade nyköpingsborna bada på 1960-talet. Vid lågvatten kan stenarna i vadet anas. I terrängen på land ovanför vadet ser man den hålväg som bildats när kreatur, ryttare, vagnar och människor rört sig här.






Runstenen är från Vikingatiden runt år 1000 e Kr. Stenen saknar ett kors, men ansiktet tros vara en kristusbild.

Gör gärna ett besök och känn historiens vingslag - vår egen historia!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar