Äntligen kan vi träffa alla barn och barnbarn. Det har inte hänt sedan frisksportarnas rikslägret 2019. Sonen Jonas hade fixat boendet för samtliga på vandrarhemmet Sikargården i Simonstorp i Kolmården nära riksväg 55. Vi är 10 vuxna och 8 barn. Jonas hade kanoter och klätterutrustning med liksom Daniel. Vi hade med Maritas kajak.
Vandrarhemmet.
Barnen tröttnade snart på att sitta och prata och började i stället att leka. Jag kände igen leken sedan tidigare. Den verkar vara avancerad. Jag har aldrig förstått vad den går ut på. De är verkligen självgående.
De vuxna bar ned kanoterna till bryggan och snart var paddlingen i full gång.
I föraren för klättringen saxar jag följande:
Klipporna vid Ågelsjön hör till samma förkastningsbrant som Kolmården. Ågelsjön är en så kallad sprick-dalssjö. Rörelser i berggrunden gav upphov till sprickor och försvagningar. Ibland var sprickorna så djupa att magma kunde tränga upp i dem. Resultatet av det syns som svarta band i berget (diabas). På detta vis skapades svaghetszoner i berget. Genom vittring, erosion och inte minst inlandsisens nötning har denna dalgång bildats, som sedan fylldes med vatten.
För ca 10 500 år sedan låg hela östgötaslätten under vatten. Jaklobsdalsberget är den högsta punkten i Norrköpings kommun med sin 171 m över havet. Toppen ligger över den så kallade högsta kustlinjen på 150 meters nivån. Härunder är klipporna kalspolade av vågorna medan moränen ligger kvar osvallad ovanför.
Här påbörjar Ebba sin klättring med Andrea som säkrare. Saga, som är yngst med sina 9 år, kollar hur Ebba gör.
Jag trivdes jättebra och gläds åt att så många kunde komma. Jag har full respekt för de ungdomar som prioriterade något annat. Vi får ses vid något annat tillfälle.
Fakta om Sikargården ur Norrköpings Tidningen den 9 juli 2009:
När Johan och hans fru Madeleine köpte gården 1999 hade de ingen aning hur den skulle användas. Den första tiden bestod av att röja fram ett törnrosaslott så att man såg sjön samt rustade alla byggnader. Tio år senare hade det vuxit fram en verksamhet som sträckte sig över hela året och innehöll flera ben att stå på.
Sikargården hette från början Tomtebo, som 1865 avstyckades från dåvarande värdshuset i Simonstorp vid kyrkan. Under 20-talet år på 1800-talet ägdes fastigheten av borgmästaren i Norrköping, Engelbrekt Grenander. I grunden torde det ha funnits ett jordbruk för det finns beskrivet hur mycket korn och råg man skulle skänka till fattighuset. I början av 1900-talet köptes gården av doktorinnan Elisabeth Selmer från Danmark, som ändrade namnet Tomtebo till Sikargården. 1938 skänktes gården till Helgelseförbundet (ett frikyrkosamfund mellan åren 1887 och 1994), men inte förrän på 1960-talet började de med en egen kyrklig verksamhet. 1967-1968 byggdes en sommarkyrka på området. Den finns kvar och fungerar under juli som en jättelikt loppis. Längst in i lokalen finns det stora fönstret med ett kors framför kvar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar