söndag 13 april 2014

Djur och natur i Sjösa

I morse stod jag vid köksfönstret då en grönsiska flög in i fönstret och sedan hamnade på rygg flaxande med vingarna. Jag tog upp den i handen. Huvudet satt snett - hade den brutit nacken? Dessutom fungerade inte fötterna. Efter ett tag placerade jag den på en sten och se - efter 20 minuter flög den iväg!

Marita och jag gick sedan en skogspromenad. Den giftiga tibasten - Daphne mezereum - blommade redan på bar kvist. Daphne var enligt den grekiska mytologin en blyg nymf som vid ett tillfälle blivit förvandlad till ett lagerträd, och eftersom tibastens blad liknar lagerträdets, valde Linné Daphne som namn för tibastsläktet. Mezerum kommer av arabiska mezeriyn = döda, med syftning på växtens giftighet. (Källa: Wikipedia)


Vid vårt garage har de första vitsipporna slagit ut. De innehåller liksom andra ranunkelväxter en skarp och frätande saft, som någon gång vållat förgiftning med dödlig utgång.
I gamla tider ansågs dess bländande vithet innebära att växten var stark och kunde skydda mot ont. Det var därför bra att äta den första vitsippsblomman man såg. På Gotland kallas den fagningsblomma eftersom den blommade när det var dags att faga, dvs städa ängarna och räfsa ihop fjolårslöv och kvistar, som brändes upp. (Källa: Nils Dahlbeck - Våra vackra vilda vårblommor)
Alla (troligen) blommorna på bilden kommer från en gemensam underjordisk jordstam, dvs det är en enda individ - en klon - med samma genetiska egenskaper. Därför är den också svår att utrota - så plocka på!

Anemone nemorosa - anemon som växer i lundar.
Grannen ringde mig och undrade om jag ville fotografera en padda med en unge på ryggen. Självklart kom jag. Paddan är ett groddjur - tillhör klassen Amfibier - eftersom den lever både på land och i vatten. Äggen läggs och utvecklas i vatten. Till skillnad från grodan har paddan vårtor på kroppen.
Det är hanen som med livtaget "amplexus" har ett stadig tag om honan under parningen. De var på väg ned till kärret. Det var inget problem för honan att hoppa nedför trappan medan hanen höll sig kvar.
Glimmervägen kallades förr "grodvägen". I våtmarken ovanför oss fanns på våren massor med grodor som vandrade ned till havet. När de gick över landsvägen blev de överkörda av bilarna. Det hände att jag på kvällen gick dit och hjälpte grodorna i säkerhet.



Vanlig padda - Bufo bufo
Fotograferat ur grodperspektiv








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar