lördag 11 juli 2020

Digitalt riksläger

Svenska Frisksportförbundets traditionella riksläger skulle i år ha gått av stapeln på Stensunds folkhögskola i Trosa. Av begripliga orsaker beslutades i maj att arrangemanget i stället ska genomföras vecka 28 nästa år. Eftersom c:a 1300 deltagare brukar komma till dessa läger blev de plötsligt utan sysselsättning. Eftersom de ideellt arbetande lägerarrangörerna från Stockholms och Sörmlands Frisksportdistrikt var mitt inne i planeringsarbetet dök tanken upp på en ny variant av läger - det DIGITALA. Ännu en framtvingad innovation i dessa coronatider. 
Jag blev då tillfrågad (jag har gjort de tre senaste fotostigarna på Stensund) om jag var intresserad att göra en DIGITAL FOTOSTIG tillsammans med Björn Friberg. Fotostigen har de senaste 40 rikslägren varit en omtyckt programpunkt. Jag accepterade och tillsammans med Björn gjorde vi en dagsutflykt till Stensund för att fotografera. Tisdagen den 7 juli var den klar och publicerad på internet.
Det är via Facebook 'deltagandet' i lägret sker. På denna länk kan den intresserade ta del av lägerprogrammet dels passivt vid datorn och dels delta i aktiviteterna på hemmaplan: https://www.facebook.com/frisksportlager/ 
Via länken ovan kan man utforska lägrets alla aktiviteter.

Beträffande FOTOSTIGEN så når man materialet till den via denna länk: 

En omtyckt lägerklassiker där det gäller att ha öga för detaljer! Turen går runt Stensund i flera vackra panoramabilder och här gäller det att leta i de stora utsiktsbilderna var ni tror att närbilderna är tagna.
Gör så här:
1. Du behöver ha två digitala enheter (dator, telefon eller surfplatta med internet). Den ena visar utsiktsbilderna och den andra visar de små närbilderna.
2. Öppna eventet från Facebook i den ena digitala enheten för att se bildpaletten som innehåller närbilderna som hör till fotostigen, första inlägget under "Diskussion" som innehållet 18 bilder (inklusive en karta över Stensund där stationerna ligger).
3. Använd den andra digitala enheten för att se utsiktsbilderna som är tagna på varje station (1-16). De ligger också under 'Diskussion', efter bildpaletten med närbilderna. Efter att du har klickat på en utsiktsbild kan du vrida den digitala enheten till höger och vänster så att du ser runtomkring i bilden. Nästan som om du stod på den platsen på Stensund!
4. När ni tror att ni hittat vilken närbild som passar till den stationens utsiktsbild noterar ni detta på ett papper eller i anteckningar på den digitala enheten.
5. När ni gissat alla bilderna så redovisar ni erat resultat i det här formuläret: https://forms.gle/myEpWp99uhpDdYom6
Tips! Det kan vara ett utsnitt direkt från den stora bilden eller en bild som tydligt hör hemma inom det du ser - men är kanske tagen i en lite annan vinkel eller i direkt anslutning till det du ser.

Exempel på andra aktiviteter
Detta är en snutt från tisdagens experiment:
Tisdagens recept:

Onsdagens pyssel:

Onsdagens tävling är Online-stafetten:



Onlinelägrets höjdpunkter:
Världspremiär på DIGITALT RIKSLÄGER!
Lägeravslutning - en liten videosnutt:

Även om lägret nu är slut så kan man ytterligare en tid prova fotostigen, läsa recept, gå tipspromenaderna, kolla dansinstruktion eller lyssna på föredrag.

Välkommen till det 
REELLA FRISKSPORTLÄGRET VECKA 28 NÄSTA ÅR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar