fredag 23 juli 2021

Svemester i Skåne del 3: 22 och 23 juli Ystad via Smygehuk till Gislövs läge

På torsdagen gen 22 åkte vi in till Ystad, där vi dagsparkerade i hamnen. 
Det var tydligen marknadsdag på Stortorget.Med solhatt och solglasögon klarar vi oss bra i solgasset.Skönt med en bänk i skuggan att vila på. 
Marita har shoppat en fin väska.Latinskolan byggdes omkring 1500 och var i bruk som skola till 1841. Byggnadens röda tegelfasad, trappstegsgavlar och mönstermurning berättar om ett högkvalitativt byggnadsskick som krävde skickliga yrkesmän. Under 1970-talet gjordes en större restaurering och byggnaden användes därefter som kontor. 1 juli 2017 tog pastoratet över skolan. (Från hemsidan)Vi vandrar på slingrande gator med gamla korsvirkeshus.Här vid Sladdergatan ligger ett av Ystads äldsta hus.Hans Raffns gård ger med sina tvåvåningshus i korsvirke en bild av hur en stadsgård såg ut i de rika handelsstäderna under 1500- och 1600-talen. Ystad har en särställning i Skåne som staden med den bäst bevarade bebyggelsen från den tiden.Husets rikt snidade och bemålade trädetaljer med bland annat änglahuvuden, mansfigurer och så kallad beslagsornamentik ger byggnaden dess speciella renässansprägel. Änglamotivet har medfört att gården även kallas Änglahuset.

På Bäckahästen fikar vi. Skönt att sitta ned ett tag i skuggan.
Vi åker en sightseeingtur med brandkårens gamla stegvagn.
Guiden berättade att Carl XII bodde i detta hus 'tvenne' gånger.
Ystad hade på 1600-talet landets ledande kontinentalhamn. För att skydda den mot främmande makt uppfördes 1712 en skans bakom nuvarande Ystad teater vid Skansgatan.
Vi fortsätter resan. I Abbekås stannar vi och går en runda i det gamla fiskeläget. Kås betyder båtplats eller mindre hamn.
Abbekås är omsjunget av Edvard Persson i sången Abbekåsagåsen Joakim.
Nils-Holgersson kom från Skurup och Abbekås ligger i Skurups kommun.
Vi äter lunchen ute i lä bakom buskarna.

Vi kör till Smygehuk där vi äter en sen lunch innan vi promenerar till 'huken', som lokalbefolkningen säger. Här har tydligt markerats Sveriges sydligaste udde.


Undrar om Marita kan se Bornholm?
Marita letade efter Sveriges sydligaste geocache. Hon hittade den.
Stenen användes som avrättningsverktyg. På grund av stenens form ansågs den vara förträfflig till avrättningar. Det sägs att det krävdes fem hästar för att dra upp den väl fastbundna stenen. Den dödsdömde, delinkventen ställdes inunder och repet lossades. Stenen störtade ner och offret krossades.
Vi stannar och tittar på de fina veteranbåtarna vid Gislövs läge.

Här ligger flera fina gamla båtar, som renoverats och nu är ägarens ögonsten.

På kvällen går vi ned till stranden och njuter av fullmånen (nästan).
Fredagen den 23 blev en vilodag då vi stannade
 en natt extra på den fina campingen.
I natt är det fullmåne.


Slut på del 3




 

































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar