lördag 17 juli 2021

Sydostleden på cykel del 5: 17 juli från Åhus via Brösarps backar till Kivik

Denna soliga lördagsmorgon den 17 juli vandrar vi till stranden för att ta ett dopp i havet.
Det är redan folk på stranden.
Vattnet är nästan blankt. Det är långgrunt så vi får vada en bit innan vi kan doppa oss.
Under förmiddagen bekantar vi oss med det pittoreska Åhus.
Helge å tömmer sitt vatten i Hanöbukten bortom hamnmagasinet.
Korsvirkeshusen skapar en speciell småstadsatmosfär.
Sankta Maria kyrka från 1200-talet med typiska skånsk/danska trappstensgavlar.
Från kyrkobeskrivningen på nätet: Alltifrån forntiden har sjöfarten haft särskild betydelse för platsen vid Helgeåns mynning. Ännu kring sekelskiftet 1900 var Åhus hemmahamn för stolta segelfartyg. Som ett minne av denna tid hänger i långhuset ett så kallat votivskepp med namnet "Martin Luther", tillverkat 1905 av Anders Gillberg. Skeppet representerar samtidigt en mycket gammal tradition att genom en sådan gåva betyga tacksamhet för hjälp i svår sjönöd.
Stockrosorna lyser vackert mot den vita husväggen. Stockrosen är ingen ros utan tillhör familjen Malvaväxter.
Observera skvallerspegeln bredvid Marita.
Wikipedia: Åhus borg, på medeltiden Castro Aaos, var en borg i Åhus i nordöstra Skåne. Den var en av landskapets viktigaste och äldsta medeltida borgar och dess huvudsakliga syfte var att skydda inloppet till Helge å. Länge har borgen ansett ha varit ett palats - ett refugium - åt den danska ärkebiskopsstolen.

På eftermiddagen fortsätter cyklingen söderut mot Kivik. Då måste man passera Brösarp, som är känt för sina 'backar'.  De består av avlagringar med kalk och sand från istiden.


Marita fotograferade denna växt. Det är en martorn - en flerårig upp till 6 dm hög havsstrandväxt. Dess blågrå blad är tjocka med uppåtböjda nerver som i bladkanten övergår i tornar. Bladen har dessutom ett vaxöverdrag som skydd mot torka. Martornan har långa rötter för att nå ned till vatten. Den är mycket sällsynt och finns upptagen på Naturvårdsverkets lista som stark hotad. 
Namnet martorn betyder den 'torniga vid havet' (mare = hav).
På eftermiddagen blev det jobbig cykling på de smala och branta Brösarps backar så Eliot fick åka med mig i husbilen ända till Kivik.
Nu är det bara nedför till Kivik vid Hanöbukten.
Först vid 19-tiden kom cyklisterna fram till Kiviks Camping. Dagen avslutades med en runda på minigolfen, som hade några riktigt originella banor. Här låg putten i trollets grotta.
Det blev en fin cykling även den dag.

Slut på del 5
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar