tisdag 27 juli 2021

Svemester i Skåne del 7: 27 juli Hällevik och Karlskrona

På tisdagsmorgonen den 27 ligger Hälleviksbukten alldeles blank. Marita tar ett dopp innan vi rattar mot Karlskrona.
Vi hittar en ställplats i hamnen och Marita får här hjälp av en tjänsteman från kommunen med att betala i automaten.
För den mycket humana avgiften får vi tillgång till gästhamnens servicehus.

Från Karlskronas hemsida: Karlskrona är ett unikt exempel på en marint befäst stadsanläggning och sjöarsenal från 1600- och 1700-talet. Med den bakgrunden utnämndes Örlogsstaden Karlskrona till ett världsarv 1998 med motiveringen: ”Karlskrona är ett utomordentligt väl bevarat exempel på en planerad europeisk örlogsstad, som influerats av äldre anläggningar i andra länder. Karlskrona har i sin tur tjänat som förebild för efterföljande städer med liknande uppgifter. Örlogsbaser spelade en viktig roll under de århundraden när storleken på ett lands flottstyrka var en avgörande faktor i europeisk realpolitik, och Karlskrona är den bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar.” 
Karlskronas strandlinje är mycket lång för staden ligger på många öar.Vi börjar en cykeltur i Karlskrona på en av turistbyråns föreslagna leder. Efter en förmiddagsfika kommer vi upp på Stora Torget. Wikipedia: Fredrikskyrkan är en kyrkobyggnad i Karlskrona stadsförsamling. Kyrkan är en del av världsarvet Örlogsstaden Karlskrona. Det är Karl XI som står staty. Han 'ser ner' på sina undersåtar.

Vi hade tänkt bada, men vattnet på Stumholmens badplats var inte inbjudande.           Däremot var statygruppen spännande.

Karlskrona är en viktig örlogsstad med marina anläggningar och naturligtvis ett marinmuseum.

Ute på Stumholmen ligger också bastionen Kungshall med gamla museikanoner riktade ut mot havet.
Stumholmen från sjösidan.

Ofta glöms alla de bort som jobbade i det 'fördolda' med sådant som var nödvändigt för militärerna. Det ville studiecirkeln Stummis ändra på.
Klicka för att förstora bilden!


Fiskargumman av Erik Höglund 1982. 

En liknande skulptur heter Sildekonan, som jag fotograferade den 26 maj 2019 i Ålesund i Norge.

Bredvid lotsbåten ligger en ubåt eller kanske en 'snorkelbåt'.

I Amiralitetskyrkan var jag senast 1992 då min brorson gifte sig där.
Votivskeppet är en modell av korvetten Carlskrona som 1846 gick under i en orkan vid Floridas kust och bara 17 ur den 131 man starka besättningen överlevde. 

Karlskronas mest kände man är nog Rosenbom. Det är en träfigur som står framför Amiralitetskyrkan åtminstone sedan slutet av 1700-talet. 1956 ersattes den av en kopia gjord av "Hästö-Kalle", men originalet finns att beskåda inne i kyrkan. Rosenbom drar in ungefär 50-60 000 kr om året (2010). Kyrkan tar hand om pengarna och ger till behövande.(Wikipedia)
Amiralitetsklockstapeln uppfördes omkring år 1699 och var från början Karlskronavarvets vällingklocka, tänkt att effektivisera arbetet på varvet genom att ange tiden för arbetet.
Vid badplatsen på Dragsö tar vi ett dopp och återvänder sedan till husbilen efter en trevlig dag.

Slut del 7











 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar