torsdag 15 juli 2021

Sydostleden på cykel del 3: 15 juli från Olofström till Sölvesborg

På torsdagen fortsätter vi söderut. Dagens mål är Sölvesborg.
Vi cyklar i Sibbarpsdalen och stannar till och kollar på Holjeån.



Vid Ivösjön i Skåne svänger vi in för att köpa välbehövlig glass i värmen.

Ivösjön är Skånes största sjö. Den är 50 km2 stor och 50 m djup.
Ivön är större än Ven.
Från Wikipedia: Strax norr om Bromölla hittades ett fossil av vad som är världens äldsta kompletta blomma, 85 miljoner år gammal. Växter av detta släkte finns fortfarande i bland annat Sydafrika. Blomman har fotograferats av fotografen Lennart Nilsson. Området runt Ivösjön är ett av de fossilrikaste i världen och skelett av dinosaurier har hittats bland annat.
Knutpunkt för cykelleder.
Vi fortsätter söderut på Gustavsbergsleden.
På vägrenen blommar mjölkört eller rallarros, som den också kallas, eftersom den 'följde' rallarna när de byggde de svenska järnvägarna. Många av dessa har efter nedläggningen på grund av bilismen, blivit fina cykelleder.

Cykelbanan - Sydostleden - går här i en tunnel under E22.
Vi cyklar nu in i Blekinge igen.

Klockan 13:30 cyklar vi in i Sölvesborg. 
Från internet: 
Från det gamla Sölvesborg finns egentligen bara kyrkan kvar. 1801 brann nämligen staden och alla hus i centrum förstördes.  
Efter ritningar av Fredrik Blom (som bl.a. ritat Skeppsholmskyrkan i Stockholm) uppfördes rådhuset med början 1804.  Vid en ombyggnad 1913 fick rådhuset sitt nuvarande utseende.
I tornet finns sedan 1974 ett klockspel, som spelar fem gånger dagligen.
 
Sölvesborgs numera mest kända sevärdhet och landmärke är den 760 m långa Sölvesborgsbron från 2012. Den är Europas längsta GC-bro (gång- och cykelbro).
 Vi ska göra en cykeltur ut på Listerlandet så jag har checkat in en ställplats på golfbanan. När cyklisterna åkt över bron så ansluter jag.
 
Vi cyklar utmed kusten invid golfbanan ned till Sandvikens badplats där vi badar.
Ella hjälper Eliot med en bakåtvolt.
Vi återvänder till centrum. 
 Stenarna har text på fyra sidor och genom att vrida på dem kan man skapa en egen text.
(Klicka på bilden för att förstora den)Marita och jag söker upp en trevlig restaurang att äta på.En fiskmås ha sett en tallrik med matrester och försöker flyga genom plastrutan, vilket misslyckades.Vi avslutar dagen tillsammans med en cykeltur till Sölvesborgs slottsruin.En modell av den gamla borgen.Man kallar borgruinen för slott för vid något tillfälle bodde en kunglighet här.Det är naturligtvis Pokémon på gång.Vi väntar på att ljusspelet ska komma igång på bron.
Vi tillbaka till husbilen.

Torsdagen blev en lång och händelserik dag. Vi cyklade 45 km.

Slut på del 3







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar